Нидерландският служебен министър-председател Марк Рюте оцеля на косъм във вот на

...
Нидерландският служебен министър-председател Марк Рюте оцеля на косъм във вот на
Коментари Харесай

Марк Рюте оцеля при вот на недоверие, но може и да не остане премиер

Нидерландският служебен министър-председател Марк Рюте оцеля на косъм във избор на съмнение в Народното събрание, откакто водачите на опозиционната партия го упрекнаха в неистина и го приканиха да подаде оставка, заяви БГНЕС, като цитира " Дойче Веле ".

По-рано този месец дясноцентристката Народна партия за независимост и народна власт (VVD) на Рюте завоюва повече места в Народното събрание на изборите от която и да е друга партия. Този резултат й дава опция да заеме водеща позиция в съдружното държавно управление.

" Поемам отговорност за последните 10 години ", сподели Рюте, 54-годишен, един от най-дългогодишните политици в Европа, на последния спор във вторник вечерта. " Опитвам се да ръководя при сложни условия. Преведох страната през икономическа рецесия, бежанска рецесия и в този момент здравна рецесия, пандемията ", сподели Рюте в Народното събрание, когато изиска доверие. " Искам да продължа с това и да образувам нова коалиция с други партии, които да ръководят тази страна. И се надявам, че ще получа задоволително доверие за това ", добави той

В предишното Рюте е претърпял кавги и други вотове на съмнение. След като оцеля след последния избор, той е на път да стане най-дългогодишният министър-председател в Нидерландия.

Премиерът скрито е водил договаряния за сформиране на коалиция и е коментирал вероятни назначения, призна самият той в четвъртък по време на бурни диспути, напомня БНР.  Според специалисти случилото се демонстрира какъв брой мъчно ще бъде формирано съдружно държавно управление в Нидерландия. Засега депутатите го лишиха от доверието си - нидерландското законодателство разрешава такава процедура, само че не поддържаха концепцията за избор на съмнение, добавя и Българска национална телевизия.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР